Sposoby na jajka-jak je przygotować?

Co było pierwsze-jajko czy kura? Odwieczny dylemat. Gdyby nie kura, nie byłoby jajek, gdyby nie jajko nie byłoby kury…a więc? Jedno jest pewne, wszyscy lubią jajka. No dobrze, prawie wszyscy. 

Młoda żona kontra jajecznica

Wychodząc za mąż, gotowanie nie było moją mocną stroną, ale że moje korzenie z dziada, pradziada sięgają obszarów wiejskich, wiedziałam co to jajko i jak je przyrządzić. Nie jestem rocznikiem  2020 ani nawet 1990, więc uwierzcie mi, znam potencjał wiejskiego jedzonka. Klasyczna jajecznica na swojskim masełku nie ma sobie równych.

Jak zatem przygotować jajecznicę? Krok pierwszy-przysmaż dobrej jakości boczek z cebulką,  gdy wszystko pięknie skwierczy na patelni, roztrzep widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy boczek się zrumieni, wlej na patelnię jajka, chwilę mieszając, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Przełóż gotowe danie na talerz, posypując je obficie szczypiorkiem lub koperkiem. Zapewniam Was, że każdy mąż, czując zapach świeżego bekonu i jajecznicy skwierczący, wstanie bez marudzenia. To proste, ale syte danie, jest doskonałym pomysłem na ciepłe, zimowe śniadanie. Do tego kubek świeżej kawy, bułeczka i zyskujecie miano najlepszej żony świata!  

A może by tak jajko sadzone?

Żeby nie znudzić swojej drugiej połówki tym samym menu, proponuję równie piękny w swej prostocie posiłek, zwany jakiem sadzonym (nie kochani, nie wsadzamy go do doniczki i nie podlewamy, choć nazwa może nam to sugerować). Na patelni mocno rozgrzewamy świeże masełko, gdy już się rozpuści, jako wybijamy wprost na gorącą patelnię. Nie mieszamy, czekamy aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Tak przygotowane jajko, ściągamy z patelni za pomocą szpatułki i delikatnie przekładamy na talerz. Jako sadzone jest doskonałe jako pożywne śniadanie, ale również, podane z ziemniaczkami z wody, świeżą mizerią lub zieloną sałatą, może stanowić lekki obiad w gorące, letnie dni.

Jajko na twardo

Idealne do sałatek, barszczyku białego lub kanapek. Indywidualny bohater przystawki pt. jajka w majonezie. Jednak często zamiast jajka na twardo mamy jajka na miękko. Gdzie popełniamy błąd? Otóż bardzo często gotujemy je za krótko, ponieważ mierzymy czas od momentu włożenia jajka do zimnej, lekko osolonej wody. Prawidłowy czas to 8 do 10 minut, od czasu kiedy woda zacznie się gotować. Koniecznie użyj łyżki, aby się nie poparzyć i sprawdź, czy aby skorupka nie jest pęknięta.

Wyższa szkoła jazdy, czyli jajka na miękko

Życie jest przewrotne jak gotowanie jajek… kiedy chcemy na miękko-wychodzą na twardo, kiedy chcemy na twardo-wychodzą na miękko. Chcesz poznać moją tajemnicę gotowania idealnych jajek na miękko? To proste.  Zagotuj odpowiednią ilość wody i delikatnie włóż do niej jajko za pomocą łyżki. Gotuj od 4 do 5 minut. Jajko będzie idealne. Możesz je podać na specjalnej podstawce z dodatkiem soli i pieprzu. Idealny duet śniadaniowy tworzy ze świeżą bagietką i pomidorami. Jeśli chcesz podać je na inny sposób, proponuję  jajka po wiedeńsku. Wybierz ugotowane na miękko jajka ze skorupek do ocieplonych szklanek tak, by nie uszkodzić żółtek. Na wierzch połóż kawałek masła. I voilà, o przepraszam, raczej bitte schön mein Freund-przecież to jajka po wiedeńsku!

 

Jajko w koszulce, jajka po benedyktyńsku… Co to takiego?

Jeśli lubimy wyzwania w kuchni, proponuję je podjąć, bo może okazać się, że to właśnie Ty zostaniesz mistrzem jajek po benedyktyńsku. Mówiąc o tego typu jajkach, nie mam na myśli przystojnego Benedykta w koszulce. To po prostu kolejna forma przygotowania jajek, jednak wymagająca minimalnego treningu, choć znam osoby, którym udało się za pierwszym razem przygotować  perfekcyjne jajko w koszulce.  

Do średniej wielkości garnka wlej wodę, którą trzeba lekko osolić. Oprócz soli dodaj 2 łyżki octu 10% na 1 litr wody. Dzięki dodaniu octu, białko szybciej się zetnie i będzie miało ładny kształt. Używaj tylko świeżych jajek, ponieważ te kilkudniowe mają w sobie więcej wody i będziesz musiała ją odsączyć przed włożeniem jajka na gotującą się wodę. Idealna temperatura wody do gotowania jajek w koszulce to taka,  gdy woda osiąga temperaturę bliską wrzenia. Jajko najpierw wbij do małej miseczki. Łyżką zamieszaj wodę z octem i solą, tak by utworzył się wir i powoli wlej w jego środek jajko. Do wyjęcia ugotowanego jajka użyj łyżki cedzakowej i odsącz je z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Brzmi skomplikowanie, ale efekt wart jest wysiłku. Jajka w takiej postaci, serwowane na pieczywie, najczęściej na świeżych bułeczkach, z dodatkiem wędliny, nazywane są jajkami po benedyktyńsku.

Kochani, świeże wiejskie jajka w każdej lodówce, to skarb na wagę złota. Możesz z nich przygotować szybkie lub przeciwnie-wykwintne, rocznicowe śniadanko. Kiedy wpadną przyjaciele, szybkie jajka w majonezie lub mini kanapeczki z dodatkiem jajek na twardo. Kiedy brak pomysłu na obiad, przygotujesz jajka sadzone lub jajka po benedyktyńsku. Sposobów na jajka jest jak kur w kurniku. Wystarczy dodać jedynie szczyptę kreatywności.

Przewiń do góry