7 oryginalnych przepisów na Wielkanoc

Wielkanoc to bardzo ważne święto w kulturze polskiej, które nadal obfituje w tradycje i zwyczaje ludowe, takie jak malowanie pisanek, święcenie pokarmów czy oblewanie się wodą w Lany Poniedziałek. Jednak w wielu polskich domach Wielkanoc świętuje się znacznie mniej hucznie i obficie niż ma to miejsce w przypadku świąt Bożego Narodzenia. Jednym z elementów, który łączy święta Wielkanocne oraz Boże narodzenie jest oczywiście tradycyjne polskie jedzenie.

A może w te święta postawisz na odrobinę szaleństwa i razem z nami stworzysz oryginalne dania, które naprawdę mogą zaskoczyć Twoich gości? W takim razie do dzieła!

Przepisy wielkanocne, które pomogą Ci zaskoczyć gości

Tradycja, to tradycja z tym się nie dyskutuje. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku z jajkiem i wiejską kiełbasą, babki wielkanocnej, jajek faszerowanych czy świątecznego mazurka. A co gdybyśmy wzbogacili je o oryginalne składniki i zaprezentowali tradycyjne potrawy w nowoczesnej odsłonie?

Poniżej proponuję 7 oryginalnych przepisów na Wielkanoc, w których każdy znajdzie coś dla siebie.

  1. Żurek wielkanocny z mnóstwem dobroci

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i zaskakiwać gości nowymi przepisami, ale trzymam się też jednej bardzo ważnej zasady – żurek wielkanocny to podstawowe danie, którego nie może zabraknąć w te święta. Perfekcyjny żurek to ten na zakwasie – już czuje jego wyjątkowy smak i zapach.

Do żurku można dodać, tak naprawdę wszystko. Ja polecam dodać wiejską kiełbasę, jajko, tarty chrzan oraz gomółki, czyli przysmak z suszonego twarogu. Uwierzcie, to jest połączenie idealne.

  • Jajka faszerowane tuńczykiem

Faszerowane jajka to tradycyjne danie wielkanocne, które odkąd pamiętam, było przygotowywane przez moją babcię, później mamę i teraz przeze mnie. Można przygotować je na wiele różnych sposobów, dodając do nich składniki, które nam najbardziej odpowiadają.

Na te święta proponuje jajka faszerowane tuńczykiem, czyli idealne danie dla osób, które nie jedzą mięsa. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować jajka, żółtka wymieszać z tuńczykiem i majonezem oraz ulubionymi przyprawami, a następnie tak przygotowaną masą nadziać jajka. Do tego drobno posiekany koperek na wierzch i voilà można się częstować – ale oczywiście dopiero jak przyjdą goście.  

  • Babka wielkanocna

W moim zestawieniu dań wielkanocnych, oczywiście nie może zabraknąć czegoś na słodko. Zapach, który towarzyszy wypiekaniu się babki drożdżowej to znak zbliżających się świąt wielkanocnych. Babka drożdżowa z dodatkiem soku oraz skórki z pomarańczy polana białą czekoladą postawiona na świątecznym stole zniknie z niego w ekspresowym tempie.

  • Perfekcyjny makowiec

Według tradycji makowiec na stole wielkanocnym zapewni dostatek i obfitość w domu, więc sami rozumiecie, że musiałam go tutaj uwzględnić. A tak naprawdę, no powiedźcie, kto nie kocha makowca. Z dodatkiem różnorodnych bakalii i polany lukrem zachwyci Twoich gości.

  • Wiosenna sałatka

Jak majonez to kielecki czy winiary? Może tym razem nie wchodźmy w ten odwieczny spór i przygotujmy wiosenną sałatkę na Wielkanoc bez majonezu. Lekka, szybka, prosta i przede wszystkim smaczna to cechy, które idealnie opisują tę sałatkę.

Dodaj do niej sałatę, jaką lubisz najbardziej, ogórki, pomidorki koktajlowe, jajka na twardo, rzodkiewkę i paprykę. Dokładnie wymieszaj i całość polej sosem z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Jaki ma smak? Perfekcyjny.

  • Rolada szpinakowa z szynką

Przed Państwem kolejna wyjątkowa przekąska idealna na wielkanocny stół, czyli rolada szpinakowa z szynką. Szpinakowy spód okryty delikatnym twarogiem, przykrytym plasterkami szynki to propozycja, którą pokochają nawet dzieci, niejedzące wszystkiego, co zielone i zdrowe.

  • Rolada z boczku i suszonych śliwek

Ostatnią wielkanocną propozycją, którą chcę Wam przedstawić, jest rolada z boczku. Sekret tkwi w odpowiednio zamarynowanym boczku w aromatycznych przyprawach oraz cebuli i dodaniu do niego suszonych śliwek. To danie, które jest idealne. Dodatkowo można podawać je zarówno na ciepło np. do obiadu, jak i na zimno, jako przekąskę.

Rzeszowskie słoiki na pomoc w świątecznym ferworze

Okres wielkanocny niektórym kojarzy się z chwilą wytchnienia i czasem spędzonym w gronie najbliższych, a niektórym ze żmudnymi przygotowaniami. Nie oszukujmy się, samodzielne przygotowywanie wielkanocnych potraw to nie lada wyzwanie.

Dlatego przychodzimy z odsieczą i oferujemy swoją pomoc w tym czasie. Potrawy wielkanocne z naszej oferty z pewnością zachwycą wszystkich gości, nawet tych najbardziej wymagających.

Okres wielkanocny wcale nie musi wiązać się z przemęczeniem, brakiem czasu na odpoczynek czy rodzinnymi kłótniami. Obecne czasy dają nam wiele możliwości, więc korzystajmy z nich i wrzućmy trochę na luz w tym czasie – zapewniam, że warto! To, na jakie potrawy zdecydujecie się w te święta, które zbliżają się wielkimi krokami?

Scroll to Top