Co zrobić do jedzenia do pracy? 5 przepisów według Rzeszowskich Słoików! 

Przygotowanie smacznego i pożywnego jedzenia do pracy wymaga czasu, ale warto poświęcić dłuższą chwilę na jego przygotowanie, żeby nie odczuwać głodu. Zwłaszcza, że niektóre dania można przygotować dzień wcześniej. Zatem, co zrobić do jedzenia do pracy? Postanowiliśmy zaproponować pomysły na smaczne, lokalne potrawy – zarówno te szybkie do wykonania, jak i bardziej czasochłonne. Oto pięć klasycznych przepisów, które przełamią codzienną rutynę! 

Jedzeniem do pracy może być zarówno pożywna sałatka, danie mięsne, jak i zupa. Gotowe danie można schować do… słoika, a po schłodzeniu umieścić w lodówce i zabrać rano do pracy. Zacznijmy od propozycji, które można przygotować dosyć szybko. 

5 lokalnych przepisów na jedzenie do pracy 

Dla niektórych dobre jedzenie do pracy to takie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też jest proste w przygotowaniu. Dlatego dobrą opcją będzie sałatka z warzywami. 

Szybkie dania do pracy: 

Sałatka z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą 

Wykonanie zdrowej i smacznej sałatki nie wymaga dużej ilości czasu. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. Proponujemy wybrać ulubioną sałatę (lub mix sałat) i połączyć ją z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą. Sałatkę można wzbogacić mozzarellą, papryką i sosem francuskim. Jeśli ma się więcej czasu, warto dodać też kawałki kurczaka. 

Naleśniki z dżemem 

Kolejną propozycją na jedzenie do pracy są naleśniki z dżemem. Przed pracą trzeba przygotować jedynie odrobinę ciasta i usmażyć kilka naleśników. Ulubiony dżem można zabrać ze sobą i na miejscu posmarować nim naleśnika. Wystarczy go potem zwinąć i gotowe! 

Bardziej wymagające przepisy: 

Gdy ma się ochotę na nieco bardziej skomplikowany przepis, jedzenie do pracy można przyrządzić wieczorem, dzień wcześniej. Wybierając poniższe potrawy, można mieć pewność, że przez cały dzień nie poczujesz głodu. Oto nasze propozycje: 

Gołąbki podkarpackie 

Gołąbki to jeden z klasyków polskiej kuchni. My polecamy jednak gołąbki podkarpackie, czyli lokalną wersję tej potrawy. Zamiast mięsa i ryżu znajdują się w nich ziemniaki i kasza gryczana, więc to dobra opcja także dla wegetarian. Gołąbki podkarpackie wyróżniają się wyjątkowym, swojskim smakiem, dlatego warto zdecydować się na to danie, jeśli jest się miłośnikiem tradycyjnych przepisów. 

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną 

Dla zwolenników mięsnych potraw proponujemy gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną. Można dodać do niego kiszonego ogórka. Takie danie najlepiej przygotować wcześniejszego dnia i podgrzać na firmowej kuchence lub w mikrofali.  

Zupa pomidorowa z galuszkami 

Dobrym jedzeniem do pracy będzie zupa. Należy przygotować wszystkie składniki w garnku, żeby wywar się gotował. Nie trzeba wtedy cały czas stać przy kuchence. Można ugotować większą porcję zupy na obiad i zabrać następnego dnia do pracy. Dlatego postanowiliśmy zaproponować przepis na zupę pomidorową z galuszkami! 

Składniki na zupę: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 cebule, czerwona papryka w proszku, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, bulion. 

Składniki na galuszki: 10 łyżek mąki, łyżka mleka, łyżka smalcu, 1 jajko, sól. 

Przygotowanie: rozbij jajko i rozmieszaj. Dodawaj mąkę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Posyp szczyptą soli i pieprzu. Wlej mleko, kontynuując mieszanie. Na wilgotnej desce rozłóż ciasto, formując je na grubość około 5 mm. Posiekaj czosnek i cebulę, a następnie podsmaż na oliwie. Zalej bulionem i zagotuj, po czym wlej koncentrat pomidorowy. Dodaj przyprawy. Gdy zupa będzie gotowa, wrzuć do niej przygotowane wcześniej galuszki i gotuj, aż staną się miękkie. Na koniec wlej śmietanę i ponownie zagotuj. 

Dobre jedzenie do pracy od Rzeszowskich Słoików 

Warto czasem zdecydować się na te bardziej skomplikowane dania. Zwłaszcza, że wcale nie trzeba samodzielnie ich przygotowywać. Jedzenie do pracy wraz z dowozem można zamówić w Rzeszowskich Słoikach. To wygodne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić czas. Regularnie przyrządzamy zaprezentowane wyżej dania kuchni polskiej. 

Scroll to Top