Filet z kurczaka to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Klasyczna panierka z bułki tartej i jajka może jednak czasem się znudzić. Dlatego dla urozmaicenia swojego menu możesz wypróbować innych rodzajów panierki. Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka? Przedstawiamy nietypowe, ale proste do wykonania pomysły na panierkę, które odmienią dania z kurczaka i zaskoczą domowników oraz gości. Dowiedz się, jak wykorzystać orzechy, ulubione przyprawy, a nawet płatki kukurydziane, by nadać filetowi z kurczaka chrupkości i nowego, wyjątkowego smaku.
Klasyczny sposób panierowania filetu z kurczaka polega na obtoczeniu piersi w mące, zanurzeniu jej w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczeniu w bułce tartej. Tak przygotowany filet należy usmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, aż osiągnie idealną chrupkość na zewnątrz i soczystość wewnątrz. W podobny sposób można przygotować inną panierkę, potrzeba jedynie odpowiednich składników.
Jak zrobić kotlet z piersi kurczaka w ziołach?
Jedną z alternatyw dla klasycznej panierki może być filet obtoczony w ziołach. Do przygotowania kotleta z piersi kurczaka potrzebny będzie zestaw ulubionych przypraw. Warto wybrać bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub tymianek. Do mieszanki ziół najlepiej dodać sól i pieprz. Po rozbiciu mięsa należy zanurzyć je w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w przyprawach i mące. Tak przygotowany filet trzeba usmażyć na patelni po kilka minut z każdej strony. Z pewnością będzie bardzo aromatyczny.
Pierś z kurczaka panierowana płatkami kukurydzianymi
Popularnym zastępstwem dla bułki tartej są płatki kukurydziane. Filet z kurczaka panierowany w ten sposób będzie wyróżniać się wyjątkową chrupkością i lekko słodkawym posmakiem, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Aby przygotować panierkę z płatków kukurydzianych, należy zacząć od rozdrobnienia ich na mniejsze kawałki – można to zrobić za pomocą wałka do ciasta lub umieścić płatki w woreczku i rozgnieść je ręcznie. Następnie konieczne będzie przygotowanie fileta z piersi kurczaka: rozbicie na cieńsze kotlety, doprawienie solą i pieprzem oraz zanurzenie w roztrzepanym jajku.
Kolejnym krokiem jest obtoczenie mięsa w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Należy postarać się, aby dokładnie przylegały do powierzchni filetu. Ostatni etap to usmażenie kurczaka na rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
Filet z kurczaka panierowany orzechami włoskimi
W jaki sposób dodać swojemu daniu nuty wykwintności? Dobrym pomysłem może być przygotowanie fileta z kurczaka panierowanego w orzechach włoskich. Poza chrupkością, wprowadzą delikatną, lekko gorzkawą nutę, która świetnie komponuje się z drobiem. Pierś z kurczaka panierowana orzechami włoskimi nie tylko zachwyci smakiem, ale również przyciągnie wzrok swoim atrakcyjnym wyglądem na talerzu.
Aby przygotować taką panierkę, trzeba drobno posiekać orzechy włoskie lub zmiksować je w blenderze, ale nie na drobny proszek – kawałki powinny być wyczuwalne. Po wyfiletowaniu mięsa , doprawieniu i zanurzeniu w roztrzepanym jajku, należy obtoczyć kurczaka w posiekanych orzechach. Tak przygotowanego fileta wystarczy podsmażyć na umiarkowanym ogniu po każdej ze stron.
Filet z kurczaka panierowany inaczej – jakie są jeszcze możliwości?
Panierowanie filetu z kurczaka nie musi ograniczać się do tradycyjnych przepisów. Możliwości są niemal nieograniczone, a eksperymentowanie z różnymi składnikami może przynieść zaskakujące efekty. Oprócz płatków kukurydzianych i orzechów włoskich, można wypróbować następujących opcji:
- panierka z migdałów: drobno posiekane migdały dodadzą daniu delikatnej słodyczy i chrupkości,
- panierka z sezamu: sezam nadaje filetowi egzotycznego smaku i nietypowego wyglądu,
- panierka z wiórek kokosa: kokos dodaje daniu tropikalnej nuty,
- panierka z pestek dyni: pestki dyni są bogate w składniki odżywcze i nadają panierce wyjątkowego, orzechowego smaku,
- panierka z otrębów owsianych: przypomina klasyczną panierkę z bułki tartej, ale smakuje zupełnie inaczej – bardziej oryginalnie,
- panierka z krakersów: krakersy sprawiają przede wszystkim, że filet jest chrupki i ma lekko słonawy posmak.
Pomysłów na to, jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka jest bardzo wiele. Wcale nie trzeba całkowicie zmieniać dotychczasowego przepisu, aby danie zyskało unikatowego charakteru. Wystarczy, że przygotowanie innej panierki. Od chrupiących płatków kukurydzianych, przez wykwintne orzechy włoskie, po aromatyczne zioła – opcji jest dużo! Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi składnikami, by odkrywać nowe smaki. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz zamówić pyszny filet z kurczaka od Rzeszowskich Słoików!