Jak ugotować brokuły, aby były jędrne i smaczne?

Ile razy zdarzyło Ci się wyciągnąć z garnka zieloną papkę zamiast chrupiących, pysznych brokułów? Kto choć raz w życiu nie rozgotował tego warzywa, niech pierwszy rzuci chochlą! Pozornie prosta czynność, jaką jest gotowanie brokułów, sprawia wiele trudności nawet zawodowym kucharzom z wieloletnią praktyką. Nie wiesz, jak gotować brokuły w wersji al dente? Oto kilka sprawdzonych wskazówek.

Brokuł – ważny składnik zdrowej diety

Brokuł jest warzywem z rodziny kapustowatych, cenionym w dietetyce ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. W jego zielonych główkach i łodygach znajdziesz między innymi:

  • witaminy: A, B, C, E, K,
  • minerały: żelazo, magnez, fosfor, wapń, selen, potas, sód,
  • błonnik pokarmowy,
  • związki i substancje zapobiegające powstawaniu nowotworów (sulforafan, indole),
  • przeciwutleniacze.

Brokuły możesz jeść w formie surowej lub gotowanej. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny – świetnie uzupełniają jadłospis diabetyków, dzieci i osób na diecie. W zdrowym jadłospisie nie powinno więc zabraknąć sałatki z gotowanymi brokułami, zielonego smoothie, brokułu w formie zupy lub dodatku do drugiego dania. Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin ani minerałów oraz zachowały intensywny kolor, jędrność i smak?

3 najlepsze metody gotowania brokułów

Jeśli zależy Ci na walorach smakowych i wizualnych, pamiętaj, że gotowanie brokułów najlepiej przeprowadzić na parze: w specjalnym garnku lub parowarze. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnej metody, czyli gotowania bezpośrednio we wrzątku. Para nie oddziałuje niszcząco na zielone różyczki, dzięki czemu nie rozpadają się, zachowują piękny kolor i wartości odżywcze.

Brokuły gotowane w wodzie pozostaną chrupkie i zdrowe pod warunkiem, że ich nie rozgotujesz. Przetrzymane za długo we wrzątku szybko zamienią się w nieestetyczną, bezwartościową papkę. Jeżeli nie posiadasz garnków do gotowania na parze i nie chcesz zmarnować brokułów, gotując je w wodzie, zastosuj technikę blanszowania. To rozwiązanie idealne dla zabieganych  – różyczki wrzucasz na chwilę do gorącej wody, po czym szybko je chłodzisz w naczyniu z zimną wodą.

Ile gotować brokuły świeże?

Sekret jędrności i barwy świeżych brokułów tkwi w czasie ich obróbki. Jak długo je trzymać w wysokiej temperaturze? To zależy od wybranej przez Ciebie metody przygotowania warzywa – gotowanie brokułów nie powinno trwać dłużej niż:

  • 5 minut w parowarze,
  • 3-4 minut we wrzątku.
  • 1-2 minuty, jeśli chcesz jedynie delikatnie zblanszować brokuł.

Wiesz już, że najlepszy brokuł to ten świeży i w wersji surowej. Taki właśnie pozostanie, jeśli poddasz go obróbce cieplnej krótszej niż 1 minuta. Pamiętaj, że:

  • gotowanie brokułów na parze i w wodzie ponad 6 minut wpływa destrukcyjnie na delikatną strukturę różyczek,
  • gotowanie w garnku możesz wydłużyć o 1 minutę, jeśli nie używasz pokrywki,
  • parowar przed włączeniem szczelnie zamykaj – to warunek uzyskania pożądanej struktury brokułów.
Gotowanie brokułów mrożonych

Nie zawsze masz możliwość, by kupić na ryneczku świeży brokuł. Zamiast niego możesz wybrać produkt w wersji mrożonej, który również jest wartościowym źródłem składników pokarmowych. Musisz jednak wiedzieć, że technika gotowania brokułów mrożonych różni się od tych, stosowanych dla warzyw świeżych. Chodzi przede wszystkim o czas obróbki. Ile gotować mrożone brokuły?

  • około 13-15 minut w parowarze (przed włączeniem urządzenia sprawdź też zalecenia producenta Twojego modelu),
  • około 6-8 minut w osolonym wrzątku.

Musisz też wiedzieć, że po rozmrożeniu brokuły szybko tracą swoją pierwotną sprężystość i kolor. Dotyczy to zwłaszcza mrożonek zleżałych, które kilkukrotnie ulegały stopniowemu rozmrożeniu i ponownemu zmrożeniu. Na bieżąco sprawdzaj twardość i kolor różyczek, pamiętając o tym, że czasem lepiej gotować je około minuty krócej niż zaleca producent. Gdy warzywo jest już al dente, odcedź je starannie w durszlaku. Uważaj, by nie potrząsać sitem w trakcie odsączania, ponieważ rozmiękczone brokuły szybko tracą kształt.

Przewiń do góry