
Panierowane, zawijane, nadziewane, smażone, duszone. Opcji podania kurczaka jest wiele. A Ty, na jaką zdecydujesz się na przyjęcie lub uroczysty obiad? Drób lubi wiele osób, zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego jest dobrym wyborem na komunie, wesela, urodziny, a także inne imprezy okolicznościowe.
Pierś z kurczaka można przygotować szybko, mięso jest delikatne i fantastycznie współgra z wieloma dodatkami. Dania z drobiu można podać w wersji tradycyjnej lub orientalnej. W tym artykule przedstawimy przepisy, którymi możesz się zainspirować. Zanim jednak o tym, pragniemy nieco opowiedzieć o sposobie przygotowywania dań z drobiu.
Dania z drobiu na obiad w różnych odsłonach
Lubisz tradycyjne czy orientalne smaki? W obu wersjach możesz przygotować kurczaka, doskonale sprawdzającego się na domowy obiad, jak i uroczyste przyjęcie. Doskonale komponuje się z wieloma dodatkami np. brzoskwinią.
Dla miłośników domowej, tradycyjnej kuchni, pierś z kurczaka można podać z leśnymi grzybami. Doskonale smakuje zarówno w wersji pieczonej, smażonej, jak i gotowanej. Mięso jest łatwo dostępne, ale nie pospolite. Komponując odpowiednio dodatki, można uzyskać wyjątkowy smak i piękną prezentację dania na talerzu. Przepisy z kurczaka są bardzo proste w realizacji, dlatego są idealnym wyborem nawet dla niewprawionego „kucharza”. Pozwolą rozwinąć Twoje umiejętności kulinarne. Wystarczy odrobina chęci.
Dania z kurczaka to nasza specjalność! Poniżej prezentujemy przepisy, które uwielbiamy. Możesz wykonać je samodzielnie lub spróbować ich w naszym wykonaniu, zamawiając je online lub w Restauracji. Dania te nadają się również idealnie na imprezy okolicznościowe.
Przepisy — dania z drobiu
Lista dań z drobiu jest naprawdę obszerna. Kurczak rewelacyjnie komponuje się z różnymi sosami, warzywami oraz wieloma innymi dodatkami. Nadaje się na niemal każdą okazję: zarówno na codzienny obiad, jak i od święta. Możesz z mięsa drobiowego przygotować szybki obiad lub uroczystą kolację z okazji urodzin.
Filet panierowany
Jest to drugi najczęstszy wybór po tradycyjnym kotlecie schabowym. Filet z kurczaka w panierce podawany jest z frytkami lub ziemniakami, oraz surówką. Idealnie sprawdza się na klasyczny obiad, jak i podczas przyjęcia. Panierkę można przygotować w różny sposób. Najczęściej jednak mięso obtacza się w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
Polędwiczki w ziarnach
Kawałki chrupiącego kurczaka w wyjątkowej panierce z ziarnami to doskonały pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Podać można je z frytkami, dipem czosnkowym oraz surówką.
De volaille
Szczelnie zawinięta pierś z kurczaka, z rozpuszczonym, rozpływającym się masłem pietruszkowym w środku, to klasyczna propozycja, idealna na przyjęcie. Można również wybrać wariant z pieczarkami i sosem lub z mozzarellą. Panierowane mięso jest chrupiące. Warto podać z frytkami oraz surówką.
Soczysta pierś drobiowa
Pierś z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z sosem pieczarkowym oraz mozzarellą. Całość posypana szczypiorkiem posiada wyjątkowy smak, a jednocześnie pięknie prezentuje się na talerzu. Fajne danie z drobiu na przyjęcie? Zdecydowanie należy do nich ta propozycja. Warto podać z ziemniakami i zestawem surówek.
Kurczak kowala
Filet drobiowy panierowany, podawany z roztopioną mozarellą, pomidorem i przyprawami to sycąca i efektownie prezentująca się na talerzu propozycja obiad. Podawany jest z sosem chutney (gęsty sos z warzyw i owoców, pochodzący z kuchni indyjskiej), ziemniakami oraz surówką.
Nuggetsy z frytkami
Kawałki kurczaka obtoczone w mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych to idealna propozycja dla dzieci na obiad w domu, jak i na przyjęciach. Małe łasuchy je uwielbiają, szczególnie gdy podawane są z frytkami i ketchupem. Nie odmówią sobie przyjemności ich zjedzenia. Przypominają im smak ulubionych fast foodów.


Zainspiruj się pomysłami na dania z kurczaka!
Kurczak jest mięsem uniwersalnym, łatwym w obróbce i dającym możliwość zaserwowania w wielu wariantach, o czym przekonaliście się, czytając ten artykuł. Stanowi również źródło białka, a w wersji gotowanej lub pieczonej bez dużej ilości przypraw oraz sosu, jest również niskokaloryczny i pożywny.
Warto zapamiętać, że podstawowe danie z drobiu, czyli panierowany filet z kurczaka, przygotujesz bardzo szybko. Niezależnie, czy lubisz kuchnię tradycyjną, czy orientalną, możesz dopasować do niej to mięso. Kurczak na stałe wejdzie do Twojej diety.
Dania z kurczaka należą do prostych, ale można zaserwować je również w wersji wyrafinowanej. Są sycące i pięknie prezentują się na talerzu wraz z dodatkami, które możesz komponować wedle uznania. Kurczak dobrze odnajduje się w towarzystwie ziemniaków lub frytek, surówek, sosów.
Korzystając z różnorodnych przepisów, eksperymentując w kuchni lub wybierając jedną z pozycji z menu naszej Restauracji, zaskoczysz gości na przyjęciach i uroczystych kolacjach, jak mięso z kurczaka może być wyjątkowe.
Zachęcamy do testowania dań z drobiu. Smacznego!