Przysmaki regionalne w Rzeszowie — tych dań koniecznie musisz spróbować! 

Jaka jest kuchnia podkarpacka? Prosta, mało skomplikowana, oparta na podstawowych składnikach, ale jednocześnie pyszna, różnorodna i sycąca. Podczas wizyty w Rzeszowie koniecznie musisz spróbować przysmaków regionalnych, takich jak m.in. proziaki i fuczki. Oto przegląd wyjątkowych podkarpackich specjałów. Część z nich na pewno już znasz!

Kuchnia podkarpacka — czym się charakteryzuje i co ją ukształtowało? 

Na przestrzeni lat na Podkarpaciu powstało wiele prostych, a jednocześnie interesujących przepisów. Wpływy austriackie, węgierskie, ukraińskie, słowackie oraz żydowskie odegrały bardzo ważną rolę w stworzeniu oryginalnej mieszanki kulinarnej. Aktualnie wiele rzeszowskich restauracji tworząc swoje menu, inspiruje się przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. W niemal każdej spróbujesz tradycyjnego żurku czy pierogów. Rzeszowskie Słoiki nie są wyjątkiem! 

Kuchnia regionalna z Rzeszowa charakteryzuje się przede wszystkim: 

  • prostymi składnikami z lokalnych upraw, 
  • kwaśnym smakiem, 
  • różnorodnymi aromatami, 
  • słodko-słonymi połączeniami. 

W tradycyjnych przepisach obecne są przede wszystkim potrawy mączne, dania z dodatkiem ziemniaków, kapusty, grzybów i kaszy, ale również różne rodzaje mięs. Potrawy wzbogacane są także o twaróg i śmietanę.

Przysmaki regionalne, których musisz spróbować podczas wizyty w Rzeszowie! 

Jeżeli chcesz z przekonaniem powiedzieć, że znasz kuchnię podkarpacką, podczas wizyty w Rzeszowie obowiązkowo musisz spróbować przynajmniej większości z poniższych specjałów. 

Proziaki 

Przez wielu uważane za kulinarny symbol Podkarpacia. Są to podsmażane lub pieczone na blasze placki z mąki, sody oczyszczonej oraz kwaśnego mleka. Najlepiej smakują podawane ze słonym masłem z dodatkiem czosnku. Przepis jest na tyle prosty, że z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Trzeba jednak nadmienić, że nie istnieje jeden konkretny przepis na proziaki. Co wieś to inna receptura. Warto spróbować zarówno smażonej, jak i pieczonej wersji, aby zdecydować, która akurat dla Ciebie jest smaczniejsza. 

Deska proziaków z farszem

Fuczki 

Pozostając w temacie placków, warto wspomnieć również o fuczkach. Są przygotowywane z ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Choć wielu takie połączenie może wydawać się co najmniej dziwne, już po pierwszym kęsie docenisz wyjątkowość tego specjału.  

Gomółki 

Rzeszów i Podkarpacie placuszkami stoi. To kolejny przysmak, który na pewno zaskoczy niejednego turystę. Gomółki to kawałki suszonego twarogu. Są dostępne w trzech wersjach: bez dodatków, z kminkiem, ze słodką papryką.

Tradycyjne pierogi 

Choć bardzo dobrze znane w całej Polsce, warto spróbować ich również w rzeszowskiej wersji. Na Podkarpaciu na pewno musisz skosztować: 

  • pierogi ruskie okraszone masłem, 
  • pierogi z mięsem, z dodatkiem boczku, cebulki i szczypiorku, 
  • pierogi z kapustą kwaszoną i grzybami, podawane ze skwarkami, 
  • pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, 
  • pierogi lasowiackie z ziemniakami i skwarkami.  
Tradycyjne pierogi

Żurek rzeszowski 

Wymieniając potrawy regionalne, nie sposób nie wspomnieć o żurku, który bije rekordy popularności nie tylko na Podkarpaciu, ale również w niemal całej Polsce. Podawany jest z boczkiem oraz kawałkami kiełbasy. W wersji rzeszowskiej jest wyjątkowo kwaśny.  

Podobnie jak proziaki, żurek przygotowywany jest na różne sposoby. Niezależnie od przepisu, musi być jednak gęsty, kwaśny i pożywny. W Rzeszowskich Słoikach podajemy go z kiełbasą oraz jajkiem. Natomiast bardzo często serwowany jest również z dodatkiem smażonego boczku, grzybów, wiejskiego twarogu czy puree ziemniaczanego.  

Dziczyzna 

Uważana za najlepszą w kraju. Dlaczego? Na Podkarpaciu bardzo popularne jest łowiectwo. Region ten wyspecjalizował się w kuchni myśliwskiej, uznawanej za ekologiczną i zapewniającą wyjątkowe doznania smakowe. Będąc w Rzeszowie, koniecznie musisz spróbować polędwicy z jelenia. Wyjątkowy smak mięsa jest uzyskiwany, dzięki temu, że zwierzyna żywi się ponad 140 rodzajami ziół występującymi w naturalnym środowisku. Ich aromat można wyczuć w każdym kawałku mięsa. Potrawa jest przez to bardzo wartościowa i zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.  

Flaki po rzeszowsku 

Powstają podobnie jak standardowe, ale ich sekret tkwi w dodatku specyficznych przypraw. To dzięki nim uzyskiwany jest unikatowy smak. Aby powstały zgodnie z tradycyjnym przepisem, oprócz flaków potrzebna jest marchewka, cebula, pietruszka oraz oczywiście bulion. 

Strudel 

Czym byłaby kuchnia regionalna bez deseru! Na Podkarpaciu warto spróbować strudla, czyli słodkości, która pozostała po czasach austro-węgierskich. Jest to cienkie ciasto wypełnione ciętymi, rozprażonymi jabłkami (najlepiej szarą renetą. Często do nadzienia dodawane są również rodzynki oraz migdały. Strudel najlepiej smakuje na ciepło.

Regionalne przysmaki z Rzeszowa zachwycają bogactwem smaków 

Długa i różnorodna tradycja kuchni Podkarpacia została ukształtowana przez liczne zagraniczne wpływy. Rzeszowskie specjały są zaskakujące, ale również pełne smaku i aromatu. Warto przeżyć tę kulinarną podróż. Z pewnością nie pożałujesz i najesz się do syta! 

  
Scroll to Top