De volaille to danie, które gości na polskich stołach od wielu lat i wciąż zachwyca swoim wyjątkowym smakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Perfekcyjny kotlet de volaille wyróżnia się chrupiącą panierką, bardzo soczystym mięsem oraz rozpływającym się w ustach, delikatnym nadzieniem. De volaille – na co zwrócić uwagę, aby zachwycić smakiem naszych gości?
W czym tkwi sekret kotleta de volaille?
De volaille jest najchętniej wybieraną potrawą przez miłośników dań przygotowanych z drobiu na całym świecie. Dlatego potrawa ta doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego przyjęcia czy kolacji ze znajomymi. De volaille – na co zwrócić uwagę, aby zachwycić smakiem domowników oraz przybyłych gości?
- Pierś z kurczaka
Potrawa ta bazuje na delikatnym, chudym mięsie drobiowym. Soczyste mięso to jeden z sekretów perfekcyjnie przygotowanego de volailla.
- Nadzienie
Tradycyjnym nadzieniem kotleta de volaille jest masło z dodatkiem czosnku oraz posiekaną natką pietruszki.
- Panierka
Kotlet de volaille to przede wszystkim odpowiednio chrupiąca panierka. Dzięki panierce ciepło do wnętrza mięsa przekazywane jest wolniej i równomiernie się rozchodzi. Najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie bułki tartej, którą należy doprawić solą i pieprzem. Bardzo często do bułki tartej dodaje się starty twardy ser. Na początku kotleta należy obtoczyć w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej.
- Smażenie
Kotlet de volaille należy smażyć na głębokim oleju, który rozgrzany jest do wysokiej temperatury. Gdy panierka uzyska złoty kolor to znak, że de volaille jest gotowy do podania gościom.
W ten sposób przygotowany kotlet de volaille z pewnością zachwyci wszystkich podczas rodzinnego obiadu czy uroczystej kolacji.